Yes. Where a provider has concluded under Article 6(3) that an AI system listed in Annex III is not high-risk, Article 49(2) still requires the provider or, where applicable, the authorised representative to register themselves and that system in the EU database. The provider must also document the assessment before placing the system on the market or putting it into service, and must provide that documentation to the national competent authority on request. Regulation (EU) 2026/1744 simplified aspects of this registration, but it did not remove the duty to register or the duty to document the conclusion.
What is the Article 6(3) conclusion?
Article 6(3) provides a narrow route under which an AI system listed in Annex III is not considered high-risk where it does not pose a significant risk of harm to the health, safety or fundamental rights of natural persons, including by not materially influencing the outcome of decision-making, and where it performs a specified narrow task. The tasks described in the provision include a narrow procedural task, improving the result of a previously completed human activity, detecting decision-making patterns or deviations without replacing or influencing human assessment without proper human review, and performing a preparatory task. The provision contains a hard limit: an Annex III system is always considered high-risk where it performs profiling of natural persons. A provider relying on this route must therefore test the actual function of the system against the precise wording, not against a general impression that the system is low impact or assistive.
What must be documented before market placement?
A provider that relies on Article 6(3) must document its assessment before placing the system on the market or putting it into service, and must provide that documentation to the national competent authority on request. The documentation should record the Annex III category considered, the specific task the system performs, why the system does not pose a significant risk of harm, why the profiling limit does not apply, and the evidence examined, including the system's actual function and the human review arrangements where relevant. A short assertion that the system is assistive, or a supplier's informal assurance, is not a substitute for that assessment. The documentation should be dated, attributed to a reviewer, and kept with the classification record so that a later change in purpose, function or user population can be tested against the same reasoning. If the reasoning no longer holds, the classification and registration positions must both be revisited.
For the broader regulatory framework, see EU database, registration and post-market monitoring.
What must be registered under Article 49(2)?
Under Article 49(2), before placing on the market or putting into service an AI system for which the provider has concluded that it is not high-risk according to Article 6(3), the provider or, where applicable, the authorised representative must register themselves and that system in the EU database referred to in Article 71. The registration uses the Annex VIII information applicable to this category, as amended by Regulation (EU) 2026/1744, which removed some previously required items, including a summary of the grounds for the non-high-risk conclusion and the Member States where the system is available, from the registration information for this category. The documentation of the assessment itself is not the registration entry: the entry is the public or restricted database record, while the full assessment documentation is held by the provider and produced to the authority on request. Both must exist, and they must describe the same system and the same conclusion.
What did Regulation (EU) 2026/1744 simplify here?
Regulation (EU) 2026/1744 simplified the registration burden for systems relying on Article 6(3) by deleting specified Annex VIII Section B items from the information to be submitted on registration. In particular, providers relying on the route no longer register a summary of the grounds for the non-high-risk classification or the Member States where the system is available, as those items previously required. That simplification reduces what is entered in the public database, but it does not reduce the documentation duty: the provider must still document the assessment before market placement and produce it on request. A team should therefore update its registration template to the amended Annex VIII, while keeping its internal assessment template unchanged in rigour. Treating the simplified registration as a simplified classification would be a serious error, because the classification test and the profiling limit are unchanged.
What happens if the conclusion is wrong?
If an Article 6(3) conclusion is wrong, the system may in fact be high-risk, which means the full Chapter III requirements, conformity work and supervision consequences follow, and the registration entry may describe a system under the wrong category. Market surveillance provisions also address systems classified by the provider as non-high-risk, and an authority can evaluate whether the classification was correct. The practical protection is a documented, evidence-based assessment made before market placement, with a named reviewer and a reassessment trigger for changes in function, purpose or profiling. Where doubt remains, the prudent course is to seek qualified review or confirmation from a competent authority rather than to rely on the conclusion and proceed. A conclusion that cannot be explained from the system's actual function should not be filed, and a system whose function changes should be re-tested before the change is released.
Continue with registration duties for providers under Article 49.
What does this guide not decide?
This guide does not decide whether any particular Annex III system qualifies under Article 6(3), whether it performs profiling, or whether its task falls within the specified narrow categories. Those questions require the system's actual function, the Annex III wording and the Article 6(3) conditions to be tested together, and they can turn on details of human review and decision-making influence that a general guide cannot assess. The guide also does not reproduce the full amended Annex VIII item list for this category, which should be checked in the consolidated text at the time of registration. Where a provider intends to rely on Article 6(3), confirm the classification and registration position with a competent authority or legal adviser, and keep the assessment documentation with the system's compliance record.
Frequently asked questions
Does an Article 6(3) conclusion remove all AI Act duties?
No. The system must still be registered under Article 49(2), the assessment must be documented before market placement and produced on request, and other provisions such as Article 50 transparency duties can still apply. The conclusion affects high-risk status only.
Is profiling allowed under Article 6(3)?
No. An Annex III system that performs profiling of natural persons is always considered high-risk, and the Article 6(3) route is not available for it.
What changed for this registration under Regulation (EU) 2026/1744?
Specified Annex VIII items, including a summary of the grounds for the conclusion and the Member States where the system is available, were removed from the registration information. The duty to document the assessment and to register the system remains.
Continue through this AI Act cluster
This article is an informational overview, not a legal determination. Check the current legal text and official implementation guidance for your system and role.
Consolidated Regulation (EU) 2024/1689, as amended ↗AI Act Service Desk: Article 49 registration ↗AI Act Service Desk implementation timeline ↗