No. A CE mark shows conformity with the legislation under which it was affixed, for the product and the requirements covered by that assessment. A CE mark affixed under the Machinery Regulation, the Medical Devices Regulation, the Radio Equipment Directive or another sector instrument does not by itself show compliance with the AI Act, unless the AI Act requirements have been assessed through the route that the Act requires for that system. For a high risk system under Article 6(1), the AI Act Chapter III Section 2 requirements must be assessed, and for a system under Article 6(2), the Article 43 conformity assessment must be completed, with the EU declaration of conformity and registration where required. A buyer, a deployer or an authority should ask which legislation, which requirements and which assessment route the CE mark covers, and should check the declaration and the file, not the mark alone.
What does a CE mark actually show?
A CE mark shows that a product conforms with the applicable Union harmonisation legislation that requires the mark, for the requirements covered by the conformity assessment that was carried out. It is affixed by the manufacturer or the person responsible for the product, on the basis of a conformity assessment under the relevant legislation, and is supported by a declaration of conformity that lists the legislation, the standards and the assessment route. A CE mark does not show conformity with all Union law in general, and it does not show conformity with legislation that was not covered by the assessment. For example, a machine that bears a CE mark under the Machinery Regulation has been assessed for the machinery safety requirements covered by that assessment, but that mark does not by itself show that an AI safety component in the machine meets the AI Act Chapter III Section 2 requirements, unless those requirements have been assessed through the route that Article 43 and the sector legislation require. The declaration of conformity, the technical documentation and the assessment record show what was covered. The mark alone does not. A person who relies on the mark without checking the declaration will not know what was assessed, and will not know whether the AI Act was in scope at all.
How do AI Act conformity routes differ from sector routes?
AI Act conformity routes differ from sector routes in the requirements assessed, the body involved, and the registration that follows. For high risk systems under Article 6(2), the provider must complete an Article 43 conformity assessment, which is an internal control procedure or a quality management assessment involving a notified body, depending on the Annex III area and the standards used, and must draw up an EU declaration of conformity, affix the CE mark for the AI Act, and register the system in the EU database where Article 49 requires it. For systems under Article 6(1), the AI Act requirements are assessed through the sector conformity procedure, with the sector notified body assessing the AI Act requirements alongside the sector requirements, and with the declaration and the CE mark covering the sector legislation and the AI Act requirements together, subject to the Article 2(2) and Article 2(13) limits for Section B products. The notified body that assesses the sector legislation is not necessarily the body that assesses the AI Act requirements, and the body must be designated for the AI Act scope concerned. A sector assessment that was completed before the AI Act application dates, or that did not include the AI Act requirements, does not become an AI Act assessment by the addition of a CE mark. The file must show the route, the body, the requirements and the standards for each piece of legislation, separately.
For the broader regulatory framework, see questions and misconceptions overview.
What should a buyer or deployer check?
A buyer or deployer should check the EU declaration of conformity, the instructions for use, the registration in the EU database where required, and the technical documentation summary or access arrangements, and should ask the provider which legislation and which requirements the CE mark covers. It should check the declaration for the Regulation (EU) 2024/1689 reference, for the harmonised standards or common specifications applied, for the notified body number where a body was involved, and for the product and system identification. It should check the database registration for the system, where Article 49 requires registration, and should note that deployer registration under Article 49(3) is separate from provider registration. It should check the instructions for the intended purpose, the limitations, the human oversight, the accuracy and the data requirements, and should compare them with the intended use in its own context. It should not accept a CE mark, a test report, or a certificate at face value, without the declaration and the scope. Where the declaration does not list the AI Act, or where the scope does not cover the AI function, the buyer should ask the provider for the AI Act assessment record, and should pause deployment until the position is clear. The check should be recorded with the declaration version, the database entry and the date checked.
What about a CE mark affixed before the AI Act applied?
A CE mark affixed before the AI Act application dates, under sector legislation alone, does not show AI Act compliance for the periods after the AI Act applies. The Act has phased application dates, with the majority of rules applying from 2 August 2026, Chapter III Sections 1 to 3 applying for Annex III systems from 2 December 2027, and high risk rules applying for Annex I product embedded systems from 2 August 2028, as amended by Regulation (EU) 2026/1744. A product that was placed on the market before those dates, with a sector CE mark, may be subject to transitional provisions, to the substantial modification rule, or to the sector conformity procedure that incorporates the AI Act requirements, depending on the facts and the legislation. The transitional provisions must be checked in Articles 111 and 113 and in the sector legislation, and must not be assumed. A product that is substantially modified, that is put into service for a new purpose, or that is integrated into a new high risk workflow after the application date, should be re assessed for the AI Act requirements that apply to the modified system. A CE mark that predates the AI Act application date should be treated as a sector mark for the period it covers, not as an AI Act mark for a later period, unless the file shows that the AI Act requirements were assessed and the declaration was updated.
What happens where several CE marks are needed?
Where several pieces of legislation require a CE mark, a single CE mark is affixed, and the declaration of conformity lists all of the legislation covered. The single mark therefore covers several assessments, and the declaration is the record that shows which assessments were done. A provider that affixes a single CE mark for a product that is also a high risk AI system must ensure that the declaration lists the AI Act, that the AI Act assessment has been completed through the correct route, and that the technical documentation covers the AI Act requirements. A provider that affixes a CE mark for sector legislation only, and that omits the AI Act from the declaration, has not shown AI Act compliance, even though the product bears a CE mark. The market surveillance authority will check the declaration, the documentation and the database, not the mark alone. A buyer that sees a single CE mark should therefore read the declaration, and should not assume that the mark covers the AI Act because the product contains AI. The declaration is the evidence; the mark is the sign that a declaration exists. A mark without a declaration that covers the AI Act is not evidence of AI Act compliance.
Continue with conformity assessment and CE marking.
What does this correction not decide?
This correction does not decide whether any named product bears a valid CE mark, does not reproduce the conformity procedures for any sector, and does not state the transitional position for any product placed on the market before an application date. Conformity must be checked against the declaration, the assessment record, the database and the sector and AI Act provisions that apply to the product. A provider or deployer with a borderline conformity question should confirm the position with a notified body, a competent authority or a legal adviser, with the declaration and the file in hand. This guide corrects the general misconception, not the conformity position for a particular product.
Frequently asked questions
Does a Machinery Regulation CE mark cover the AI Act?
Not by itself. The AI Act requirements for a high risk AI safety component or product must be assessed through the route the Act and the sector legislation require, with the declaration listing the AI Act and the assessment record showing the Chapter III Section 2 requirements. The Machinery Regulation mark alone does not show that assessment.
What should I ask a provider who shows a CE mark?
Ask for the EU declaration of conformity, the legislation and requirements covered, the harmonised standards or common specifications applied, the notified body number where relevant, and the EU database registration where required. Check the declaration scope against the AI function and the intended use, and record the check with the declaration version and date.
Can a single CE mark cover several laws?
Yes. A single CE mark is affixed where several laws require it, and the declaration lists all legislation covered. The declaration, not the mark, shows whether the AI Act was covered. A mark on a product that contains AI does not prove that the AI Act was in the assessment scope.
Does an old CE mark show compliance after 2 August 2026?
Not necessarily. Transitional provisions, substantial modification and the sector procedure must be checked for the product and the date. A sector mark affixed before the AI Act application dates should be treated as a sector mark for its period, unless the file shows an AI Act assessment and an updated declaration.
Continue through this AI Act cluster
This article is an informational overview, not a legal determination. Check the current legal text and official implementation guidance for your system and role.
Consolidated Regulation (EU) 2024/1689 ↗AI Act Service Desk timeline ↗