IN BRIEF

Under Article 41, the Commission may adopt common specifications covering the Section 2 requirements where harmonised standards do not exist, are insufficient, or need to address specific concerns, and where the conditions in the article are met. Conformity with a common specification gives a presumption of conformity with the corresponding requirements, in a similar way to a harmonised standard, and the availability and application of common specifications affect the conformity assessment route under Article 43.

01 / CONFORMITY ASSESSMENT

What is a common specification?

A common specification is a document adopted by the Commission by implementing act, setting out technical specifications that a provider can follow to meet the Section 2 requirements. It is a Union-level instrument, distinct from a harmonised standard drawn up by a standardisation organisation, and it is used where the standardisation route has not produced a sufficient solution in time or at all. A common specification should be read as a technical document with a defined scope, version, and date of adoption, and providers should check its current status before relying on it. The specification does not replace the legal requirements; it provides a route to demonstrating them, and the provider must still carry out conformity assessment and keep the documentation that shows the specification was applied correctly for its system.

02 / CONFORMITY ASSESSMENT

When can the Commission adopt common specifications?

Article 41 sets conditions for adoption, including, in outline, where no harmonised standard exists, where the Commission considers an existing standard insufficient, or where there is a need to address a specific concern, and after consulting relevant stakeholders and following the procedure the article sets out. The Commission must also consider whether the specification is needed to ensure the proper application of the Act and whether it respects the principles of the standardisation system. Providers should not assume that a common specification will be adopted for a particular requirement, or that a draft specification has legal effect before adoption. The adoption status, the implementing act, and the date should be recorded for any specification relied on, in the same way as a harmonised standard citation.

For the broader regulatory framework, see Conformity assessment and CE marking overview.

03 / CONFORMITY ASSESSMENT

How does the presumption work for common specifications?

Conformity with a common specification, or part of one, gives a presumption of conformity with the corresponding Section 2 requirements, to the extent covered by the specification, in the same structured way as a harmonised standard. The provider should map each requirement to the specification clause relied on, record the version and adoption act, and identify any requirement not covered. Partial application gives a presumption only for the part applied. Where a common specification is later amended or repealed, the provider should assess whether the conformity conclusion for systems already on the market is affected, and should record that assessment. A specification that has been repealed or replaced should not continue to be cited as the basis for a new assessment without a fresh check.

04 / CONFORMITY ASSESSMENT

How do common specifications affect the Article 43 route?

The availability and application of common specifications affect whether the Annex VII notified-body route is mandatory for Annex III point 1 systems. Where a common specification exists but has not been applied, Article 43 requires the Annex VII route, in the same way as for an unapplied harmonised standard. Where a common specification has been applied in full alongside or instead of a standard, the provider may have the choice between Annex VI and Annex VII for point 1 systems, as Article 43 provides. The provider should therefore check both the standards position and the common specifications position before choosing a route, and should record both checks. A route decision that considers only standards, and ignores an available common specification, may be wrong for a point 1 system.

05 / CONFORMITY ASSESSMENT

How should a provider plan for common specifications?

A provider should include common specifications in the same watching brief as harmonised standards, with a named owner, a review cadence, and a trigger for reassessment on adoption, amendment or repeal. The owner should track Commission consultations and implementing acts, inform product teams when a specification becomes available for a requirement they are demonstrating directly, and assess whether adopting the specification would strengthen the file. The provider should also record a decision not to apply an available specification, with reasons, because that decision can affect the conformity route. The watching brief should be part of the quality management system, so that standards and specifications decisions are controlled and auditable, rather than left to individual teams.

Continue with Harmonised standards and presumption of conformity.

06 / CONFORMITY ASSESSMENT

What does this guide not decide?

This guide does not state which common specifications have been adopted, which requirements they cover, or whether a provider's use of a specification gives a presumption for a specific system. It does not assess a specification or a mapping. Those matters require checking the current implementing acts and the specification text on the date of the check, and applying them to the specific system. A provider should confirm the status of any specification it relies on with a competent authority or legal adviser, keep the mapping current, and record every status check with its date.

FAQ / PRACTICAL QUESTIONS

Frequently asked questions

Are common specifications the same as harmonised standards?

No. Harmonised standards are drawn up by European standardisation organisations following a Commission request and cited in the Official Journal. Common specifications are adopted by the Commission by implementing act where the conditions in Article 41 are met. Both can give a presumption of conformity for the requirements they cover, but they have different origins and adoption routes.

Must a provider apply an available common specification?

A provider is not required to apply a common specification, but failing to apply an available specification can affect the conformity route for Annex III point 1 systems, requiring the Annex VII route. The provider should record the specification position and the route decision, with reasons, for each system.

Can a draft specification be relied on?

No, not as a presumption. Only an adopted common specification, as set out in the implementing act, gives the Article 41 presumption. A draft can inform design work, but the conformity file should not cite it as the basis for a presumption before adoption.

RELATED / CLUSTER PATHWAYS

Continue through this AI Act cluster

Verify the source

This article is an informational overview, not a legal determination. Check the current legal text and official implementation guidance for your system and role.

Consolidated Regulation (EU) 2024/1689 ↗Commission AI Act Service Desk timeline ↗European Commission AI Act overview ↗